HABERLER

RİTM PROJESİNİN TANITIM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye’nin ilk Rüzgar İzleme ve Tahmin Merkezi (RİTM), Genel Müdürlüğümüz ’de Bakanımız Sayın Taner Yıldız’ın katılımıyla kamuoyuna tanıtıldı. RİTM projesinin tanıtımı, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen bir toplantıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Bakanımız Sayın Taner Yıldız’ın yanında Yenilenebilir Enerji Genel Müdürümüz Sayın Yusuf Yazar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, ETKB’ye bağlı ve ilgi kuruluşlar ve RES firma sahipleri de hazır bulundu.



Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Müdürümüz Sayın Yusuf Yazar; söz konusu projenin 2010'da yürütülmeye başlandığını anımsatarak, iki aşamalı olarak planlanan projenin birinci aşamasının tamamlandığını ve ikinci aşamasının gelecek yıl tamamlanacağını kaydetti. Şu anda 20'yi aşkın rüzgar santralinin RİTM'e bağlı bulunduğunu belirten Yazar, bu sayıyı daha da artırmayı hedeflediklerini bildirdi.



Proje Daire Başkanı Sayın Zafer Karayılanoğlu da RİTM projesi ve sistemi hakkında bilgilendirici bir sunum gerçekleştirdi. (Karayılanoğlu’nun sunumu ekte verilmektedir).Gerçek zamanlı olarak, merkeze bağlı 20 santralin güç tahmininin buradan yapıldığını vurgulayan, Sayın Karayılanoğlu, RİTM’e bağlı santrallerin kurulu gücünün 1038 MW olduğunu belirtti. Ayrıca Proje Daire Başkanımız; projenin logosu olan RİTM’in farklı bir anlamda ifade ettiğini, TM: Türk Malı olarak düşünülmüş olup bu projenin kendi insanımız tarafından gerçekleştirilmesi de ayrı bir önem taşıdığını belirtti.



Rüzgar enerjisinin ülkemizdeki önemine dikkat çeken Bakanımız Sayın Taner Yıldız, konuşmasında rüzgar enerjisine yapılan yatırımlarla doğal gaz ithalatının 600 milyon dolar azaldığına dikkati çekti. Bakanımız Sayın Yıldız, ‘Artık TEİAŞ hesaplarını daha iyi yapabilecek. Türkiye’nin en önemli problemlerinden bir tanesi envanterinin olmamasıdır. Sayılarla, rakamlarla arasının çok iyi olmamasıdır. Ne kadar done, argüman elde edilirse o kadar fazla verimli çalışabilecektir. Özel sektör temsilcilerimiz de bundan daha fazla yararlanacaklar, önlerini görebilecekler.’ diyekonuştu. Sayın Bakanımız, Türkiye’nin 60 milyar dolar enerji ithalatı yaptığını belirterek, 8 milyar dolar civarında da ihracatının olduğunu söyledi. İthal edilen enerjinin yarısından daha fazlasının ulaşım sektöründe yakıt olarak kullanıldığını belirten Sayın Bakanımız, ‘Araç alırken refah seviyemizi arttırırken, bunların her birini ithal ettiğimiz kaynaklarla birlikte çalışıyoruz. Onun için büyümenin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan kaynaklanması gerekiyor, bunları olabildiğince çok daha fazla büyüteceğiz.’ dedi. Konuşmasına ‘RİTM projesi ile üretilecek enerji önceden öngörülecek.’ diye devam eden Sayın Bakanımız, eğer rüzgâr esiyorsa, tüketim noktaları oluşturulacak. Sistemdeki istatistik ve tahminler her 72 saatte bir rüzgar firmalarına ve Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’ne (TEİAŞ) iletildiğini bu sayede sektörün, üreteceği elektrik enerjisi ve rüzgâr enerjisinde miktarıyla ilgili ön bilgileri aldığını belirtti. Ardından Sayın Bakanımız Taner Yıldız YEGM’de bulunan RİTM merkez ofisinde kullanılan güç tahmini programlarında incelemelerde bulundu.



RİTM’e bağlı santral sahiplerine şilt verilmesinin ardından, tanıtım toplantısı kokteyl ile son buldu. Emeği geçen ve katılan katılamayan herkese teşekkür ederiz.

 

Hakkında | Yazılımlar | Tahmin | İletişim | EN | Yazdır
� Copyright 2010 RITM